top of page

Etkinliğin Amacı ve Kapsamı

 

Arkaplan:

YaÅŸam bilimlerinde deneysel çalışmalarda üretilen veri miktarı logaritmik olarak artmaktadır. Bu deÄŸiÅŸimin baÅŸlıca sürükleyicilerinden biri genetik alanında paralel DNA dizileme teknolojilerinin ucuzlaması, yaygınlaÅŸması ve çok çeÅŸitli uygulama alanları kazanmasıdır. Öte yandan ekoloji ve iklimbilim gibi alanlarda da iletiÅŸim teknolojilerindeki geliÅŸmeler sayesinde büyük veri kümelerinin hızla biriktiÄŸi görülmektedir. Bu veriler ulusal ve uluslararası veri tabanlarında saklanmakta ve bilimsel araÅŸtırmalar için yeniden kullanılabilecek devasa bir kaynak sunmaktadır. Bir bilimsel hipotezi test etmek için kendiniz deney yapmadan önce baÅŸkalarının ürettikleri verilerin yeniden analizi, basit ve etkili bir önveri üretme yöntemidir. Dahası, özellikle gelir düzeyi kısıtlı ve deneysel veri üretiminde gelir düzeyi yüksek ülkelerle yarışmakta zorlanabilecek ülkelerde bilim insanları için bu tip veri havuzlarının göreli deÄŸeri daha da yüksektir.

​

Ancak bu tip büyük veri kümelerini güvenli biçimde saklamak, ihtiyaca göre biçimlendirmek ve istatistiksel olarak çözümlemek, bir dizi hesaplamalı ve istatistiksel yetenek gerektirmektedir. Ne yazık ki Türkiye dahil birçok ülkede Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programlarında hesaplamalı analiz yöntemleri (biyoenformatik yöntemler, programlama ve modelleme) ya hiç öÄŸretilmemekte ya da çok sınırlı öÄŸretilmektedir. 

Bir diÄŸer önemli geliÅŸme de yaÅŸam bilimlerinin farklı alanlarına ait birikmekte olan verilerin, özellikle de çok boyutlu verilerin, disiplinler arası çalışmaları giderek kolaylaÅŸtırmasıdır. ÖrneÄŸin kanser genetiÄŸi üzerine biriken verileri bugün genetikçi, ekolog ve matematikçilerden oluÅŸan interdisipliner ekipler beraber modellemektedir.

 

Bu tip ihtiyaçlara binaen, bu Seminer dizisini planlayan ekip olarak 2016 yılında Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Çalıştayı (Åžirince’de) ve 2016, 2017, 2018 yıllarında Evrimsel Genombilim Kışokulu (Hacettepe ve ODTÜ’de) düzenlemiÅŸtik. Söz konusu etkinlikler lisansüstü öÄŸrencilere dönük ve ücretsiz olarak (yani eÄŸitimcilerin öÄŸrencilerden ücret talep etmediÄŸi ÅŸekilde) organize edilmiÅŸti. Beriki etkinliÄŸi 2018’de ve takip eden yıllarda Yunanistan ve DoÄŸu Akdeniz bölgesinden meslektaÅŸlarımızla beraber düzenlemeyi, bu yolla komÅŸu ülkelerdeki öÄŸrencilerin Türkiye’deki bilgi birikiminden yararlanmalarını, aynı ÅŸekilde bizim öÄŸrencilerimizin de komÅŸu ülkelerdeki baÅŸarılı genç araÅŸtırmacılarla tanışarak bu kiÅŸilerden faydalanmalarını hedefledik.

​

Amaç:

Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Ege Seminerleri, bu alanlarda çalışan yetkin genç araÅŸtırmacılar ile Türkiye ve Yunanistan'dan yüksek lisans ve doktora öÄŸrencilerini buluÅŸturarak, ekoloji ve evrim alanındaki temel soruları tanıtmayı, ayrıca bu soruları cevaplamak için kullanımı uygun en son modelleme ve hesaplamalı analiz yöntemlerini öÄŸretmeyi amaçlamaktadır.

​

Seminerler aynı zamanda yeni bölgesel iÅŸbirliÄŸi imkanları yaratarak Türkiye ve DoÄŸu Akdeniz bölgesinde yaÅŸam bilimleri alanında bilimsel çalışmalara ivme kazandırmayı da amaçlamaktadır.

​

Seminerler popülasyon genombilimi, karşılaÅŸtırmalı filojeni, mikrobiyal ekoloji, metagenomiks, antik DNA, komünite ekolojisi gibi geniÅŸ bir yelpazede hem teorik dersler hem uygulama dersleri içermektedir. Seminerlerin amacı tek bir alanda aşırı özelleÅŸmiÅŸ bir hesaplamalı araç topluluÄŸunu tanıtmak deÄŸildir. Aksine amaç, ekoloji ve evrimsel biyolojinin bazı kadim araÅŸtırma konularını tanıttıktan sonra, hem bu alanlarda hem de genetik ve iklimbilim gibi akraba alanlarda kullanılan farklı modelleri, istatistiksel araçları ve yaklaşımları öÄŸrenci topluluÄŸuna tanıtmaktır. Seminerler kapsamında ayrıca çokdisiplinli araÅŸtırmayı teÅŸvik edecek ÅŸekilde öÄŸrenciler farklı disiplinlerden yaklaşımların bir arada kullanılacağı projeler kurgulayacaktır.

​

Kapsam:

Seminerlerin en güçlü özelliÄŸi yaÅŸam bilimlerinde büyük veri analizinde çeÅŸitli uygulamaları içermesidir.

​

Yunanistan Girit Üniversitesi öÄŸretim üyesi Manolis Ladoukakis'in sunacağı ekolojik evrim dersleri, mikrobiyal ekoloji sorunlarının yeni nesil DNA dizileme (NGS) verileriyle ve evrimsel modellerle analizini içermektedir. Bu seminerle beraber mikrobiyal komünite verisinden çeÅŸitlilik hesabı ve komünite çeÅŸitliliÄŸini etkileyen çevresel etmenlerin analizinin iÅŸleneceÄŸi bir uygulama dersi de yapılacaktır.

​

ODTÜ öÄŸretim üyesi Korhan Özkan ve Ankara Üniversitesi öÄŸretim üyesi Emre Keskin ise ise komünite ekolojisi üzerine seminer verecektir. Özkan, biyocoÄŸrafya üzerine seminerinde türler arasında etkileÅŸimleri inceleyecek ve uygulama dersinde de komünite ekolojisinde ve niÅŸ tahmininde kullanılan çok deÄŸiÅŸkenli yöntemleri öÄŸretecektir. Keskin ise komünite analizinde ve çevresel gözetimde çevresel DNA (eDNA) barkodlamanın kullanımı üzerine teorik dersler ve uygulamalar sunacaktır.

​

ABD Boston Üniversitesi'nde doktoralı araÅŸtırma görevlisi Ä°stem Fer, Bayezyen modellerin ekolojik ve evrimsel sorunlara uygulamalarını teorik ve pratik olarak tanıtacak, R dilinde bir uygulama yaptıracaktır.

 

Ä°YTE öÄŸretim üyesi Efe Sezgin temel moleküler evrim teorilerini ve birleÅŸme teorisini anlatacak, sirke sineÄŸi ve insan genetiÄŸi verisiyle uygulamalar gerçekleÅŸtirecektir. 

Almanya Bielefeld Üniversitesi'nde doktoralı araÅŸtırma görevlisi Bahar Patlar ise niceliksel (kantitatif) özelliklerin evrimi üzerine bir seminer verecek ve R ile niceliksel genetik uygulamaları gösterecektir.

​

Yunanistan Foundation of Research and Technology - Hellas (ICS) öÄŸretim üyesi Pavlos Pavlidis ise genom verisinde pozitif seçilim belirleme yöntemleri üzerine bir seminer verecek, hem demografi hem seçilimi aynı anda tahmin etme üzerine uygulamalar yapacaktır.

Girit Üniversitesi'ne baÄŸlı DoÄŸa Tarihi Müzesi'nde öÄŸretim üyesi Nikos Psonis ise antik DNA analizi üzerine bir seminer verecek ve bu alandaki hesaplamalı uygulamaları tanıtacaktır.

​

Seminer Programı:

Seminerlere ilişkin detaylı programa aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Detaylı Program

​

Åžeçim Kriterleri:

  • Adayların en geç 15 AÄŸustos 2018 gününe kadar baÅŸvuru formunu doldurarak iletmesi gerekmeketidir.

  • Niyet mektubunun mükemmeliyeti ve adayın çalışma alanının, bilimsel hedeflerinin ve geçmiÅŸ deneyimlerinin kurs kapsamında ele alınan konulara olan yakınlığı.

  • Programlama ve istatistiksel yazılım dillerine hakimiyet.

  • Ä°ngilizce dil bilgisi

  • Benzer çalıştaylara/kurslara/seminerlere katılım (ilk defa katılanlara öncelik verilecektir).

  • Farklı Üniversiteler arası denge ve çeÅŸitlilik 

  • Kadın/erkek sayısı ve çalışma alanı (Ekoloji/Evrim) kapsamında denklik.

  • Yüksek lisans, doktora ve erken evre doktora sonrası araÅŸtırmacılara öncelik verilecektir. 

​

Seminerler hakkında detaylı bilgi ve baÅŸvuru için lütfen Ä°ngilizce web sitesindeki (https://aegeancompecoevo.wixsite.com/home) iliÅŸkili bölümleri kullanınız

​

​

bottom of page